2011 m. gegužės 6 d., penktadienis

Homeopatija ir veterinarija

Apie homeopatiją Vikipedija rašo štai ką:

"Homeopatija (gr. όμοιος 'panašus' + πάθος 'skausmas, liga') – alternatyviosios medicinos naudojamas gydymo metodas.
Gydoma specialiu būdu paruošiamais preparatais – medžiagos, kurios sveikam žmogui sukelia panašius simptomus į gydomą ligą, atskiedžiamos taip, kad jų pagamintame preparate praktiškai arba visiškai nelieka. Gydymo principas grindžiamas senoviniu similia similibus curantur (lot. „panašus gydo panašų“) principu. Homeopatijos šalininkai mano, kad ypatingu metodu skiedžiamos medžiagos poveikis ne silpnėja, bet stiprėja. Homeopatinių vaistų poveikis paprastai aiškinamas tuo, kad vanduo nežinomu būdu „atsimena“ pirminę medžiagą, kuri buvo skiedžiama.
Šiuolaikinius mokslinius reikalavimus atitinkantys tyrimai rodo, kad homeopatinis gydymas turi ne didesnį, negu placebo efektas medicininį poveikį. Pagrindinių homeopatijos principų (potencijavimas, panašumas, gyvybinė jėga) neįmanoma patikrinti (pseudomokslas)."

Nors nėra Vikipedija jau tas rimčiausias šaltinis, tačiau bendrą daugelio žmonių požiūrį į homeopatiją atspindi: "nesąmonė", "saldintas vandenėlis" arba - haha - "burtai". Jei tarp žmonių gydytojų homeopatų rasti vis dėl to visai įmanoma, tai veterinarai kažkaip nėra per daug linkę į natūralesnius gydymo būdus (pataisykit kas jei klystu). Paklausti, ką mano apie homeopatiją teatsako "nepakenks", o rimtesnio patarimo ką, kaip, kada ir kokiais kiekiais vartoti - atspėk pats :)

Bruknė - kaip ir daugelis čekoslovakų vilkšunių - rujoja visai kitaip nei "normalios" veislės. Jei daugelio veislių kalės surujoja dar iki metų ir rujoja dukart per metus, tai pilkosios (bei kai kurios primityvių veislių kalės - basendžės, malamutės ir pan.) surujoja vos 18-24 mėnesių ir rujoja kartą per metus. Ir niekam ne paslaptis, kad galbūt dėl vilko kraujo, o gal dėl veislės kūrimo pradžioje naudoto itin stipraus inbrydingo, ši veislė nepasižymi vislumu. Net priešingai - daug kalių nerujoja, jei rujoja, neovuliuoja, o jei ovuliuoja, tai sukergus vis tiek lieka be šuniukų. Bruknė - ne išimtis. Pirmos dvi jos rujos vyko be ovuliacijos. Ir tada aš išbandžiau homeopatinius preparatus. Niekas dabar jau nepasakys, dėl to ar dėl ko kito, bet sekančią rują mano mergina sėkmingai ovuliavo. Tiesa, šuniukų tąkart taip ir nebuvo, bet tai jau atskira tema.

Taigi, susidūrusi su informaciniu badu homeopatijos panaudojimo veterinarijoje tema, sėdau kankinti google'o :) Pasirodo, kaimynai lenkai kur kas daugiau pažengę šioje srityje. Štai keletas paprastų instrukcijų apie Heel'io (tokia vokiečių firma, gaminanti kompleksinius homeopatinius preparatus, iki klasikinės homeopatijos, kur konkrečiam atvejui naudojamas konkretus vienkomponentis preparatas dabar nebandysim kastis, nes nėr kas užsiima diagnostika gyvūnams... :( ) preparatų naudojimą vienokiais ar kitokiais atvejais. Ši konkreti informacija imta iš čia: http://www.e-bullterrier.pl Pradedam:

Pūlingas apyvarpės uždegimas: poodinės injekcijos kas 4 dienas, derinant Hormeel, Traumeel, Mucosa ir Echinacea. Naudoti 3-4 savaites, papildomai naudoti tepalą Traumeel S.
Sėklidės uždegimas: prie kitų vaistų dar patariama naudoti kombinaciją iš Traumeel - Belladonna - Homaccord ir leisti ją į paodį kas 2-4 dienas (čia kaip suprantu, iš tų trijų preparatų injekcijoms reikia padaryti kokteiliuką ir tada leisti).
Prostatitas: kartu su antibiotikais reikia poodinių Traumeel, Belladonna-Homaccord ir Echinacea compositum injekcijų kas 2-4 dienas.
Vyresnių šunų prostatos ligos: Sabal-Homaccord ir Galium-heel injekcijos kartą per savaitę.
Jaunų kalių vaginitas (prieš pirmąją rują): Ovarium compositum, Traumeel ir Mucosa compositum injekcijos kas 4 dienas (ir taip 3-4 kartus).
Nėra rujos (aišku, įsitikinus, ar nėra dar ir cistų ar kitų negalavimų): Hormeel 2 kartus per savaitę, Galium-Heel kartą per savaitę ir taip du mėnesius.
Slapta ruja: dvi savaitės iki numatomos rujos kas 4 dienas leisti Ovarium compositum, papildomai - 5-8 lašai Gynacoheel dukart per dieną.
Nuo rujos pradžios iki kergimo: kartą per savaitę leisti Hormeel.
Dvi savaitės iki šuniavimosi: kartą per savaitę tas pats Hormeel.
Tik apsišuniavusioms kalėms, kad geriau išsivalytų gimda: Lachesis compositum ir Mucosa compositum kas 2 dienas triguba doze (nebijokit, jau ko ko, bet homeopatinių vaistų perdozuoti neįmanoma ;)).
Tariamas nėštumas: Pulsatilla compositum arba Ovarium compositum ir Hormeel kas dvi dienas.
Mastitas: su kitais vaistais dar rekomenduojama Lachesis compositum, Hormeel, Belladonna-Homaccord ir Traumeel injekcijos kas 2-4 dienas.
Pieno liaukų fibrozė ir sklerozė: du mėnesius kartą per savaitę tepti Galium-Heel ir Lymphomyosot.
Piometra: šiaip jau reikalauja gimdos šalinimo, tačiau jei žūtbūtinai stengiamasi to išvengti (vertinga veislinė kalė), kartu su kitu gydymu patariama naudoti Hormeel, Ovarium compositum ir Lachesis compositum injekcijas kas 2-4 dienas ir tęsti gydymą 4-6 savaites.

Šiam kartui tiek. Gal kam pagelbės.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą